Çin ve ABD arasında Hong Kong mahkemelerinde yabancı avukat tartışması
Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde Ulusal Güvenlik Kanunu kapsamındaki işlemlerde yabancı vekil atanmasını yerel yönetimin onayına tabi kılan usul yönetmeliği, ABD ve ABD arasında yeni bir tartışmaya yol açtı. Çin.
ABD’nin Hong Kong ve Makao Başkonsolosu Gregory May, Washington merkezli düşünce kuruluşu Center for Strategic and International Studies’in (CSIS) düzenlediği toplantıda, Pekin yönetiminin usule ilişkin önerisinin, atanma yetkisini bırakacağını söyledi. yabancı avukatların yerel yürütme gücüne geçmesi, bölgenin özerk yasal yapısını daha da aşındıracaktır. savundu.
2020’de kabul edilen Milli Güvenlik Kanunu’nun bu şekilde yorumlanmasının güçler arasında bir güç çatışmasına yol açacağını belirten May, yürütmeye doğrudan kendi iradesini değiştirecek kararlar verme yetkisi vererek yargı bağımsızlığını zedeleyeceğini ifade etti. vakaları etkiler.
May, “Bunlar ve diğer gelişmeler ışığında, ABD şirketleri anakara Çin’den kaynaklanan risklerin Hong Kong’da da giderek arttığının farkında olmalı” dedi. dedim.
Çin’den tepki
Pekin ve Hong Kong yönetimleri, May’in açıklamalarına sert tepki gösterdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Hong Kong ve Makao İlişkileri Ofisi’nden yapılan açıklamada, ABD’li diplomatın “Hong Kong’un Ulusal Güvenlik Yasası ve Çin Ulusal Halk Kongresi’nin (NCP) yorumunu kötü niyetle çarpıttığı”, “uluslararası iş ortamını yerle bir ettiği” belirtildi. Hong Kong’da”. Kasten hakaret ettiği iddia edildi.
Açıklamada, May’in “Hong Kong ve Çin’e baskı yapma niyetini şehrin hukukunu ve özgürlüğünü lekeleyerek gösterdiği” iddia edildi.
Hong Kong hükümeti de yaptığı açıklamada May’in açıklamalarını “yanlış beyan ve iftira” olarak kınadı ve Başkonsolosu “gereksiz yere sorun çıkararak korku ortamı yaratmaya çalışmakla” suçladı.
Jimmy Lai durumunda medya işvereni öne çıkıyor
Hong Kong’da Ulusal Güvenlik Yasası kapsamındaki yargılamalarda yabancı avukatların atanmasıyla ilgili sorun, kapatılan Apple Daily gazetesinin muhalefet sahibi Jimmy Lai’nin davada avukatı olarak İngiliz vatandaşı bir avukat tutmak istemesiyle gündeme geldi. aleyhine getirildi.
Yasada bu konuda herhangi bir düzenleme olmadığı için Hong Kong hükümeti, CUHK’dan izlenecek yol konusunda rehberlik yapmasını istedi. CUHK Daimi Komitesi ayrıca, yabancı avukatların doğrudan İcra Kurulu Başkanı’nın veya yerel yönetim tarafından oluşturulacak hukuk komisyonunun izni ile atanabileceğini belirtti.
Hong Kong’un durumu
Hong Kong, 1898’de imzalanan “kira sözleşmesi” ile uzun yıllar İngiliz egemenliğinde kaldıktan sonra 1997’de Çin’e devredildi.
İmzalanan ortak bildiri çerçevesinde Hong Kong’a bağımsız idari ve hukuki yapısı ile basın, ifade, toplanma, inanç ve özgür akademik çalışma gibi özgürlüklerini 2047 yılına kadar 50 yıl süreyle koruma hakkı tanındı.
Hong Kong, Çin’in bir parçası olmasına rağmen kendi para birimini, dilini, yasal sistemini ve kimliğini kullanır. Özerk bölgenin sadece savunma ve dış politika konularında Pekin’e bağlı olduğu bu yönetim modeli “tek ülke, iki sistem” olarak adlandırılıyor.
Pekin yönetimi, son yıllarda Milli Güvenlik Yasası gibi yasal değişikliklerle bölgenin özerk yapısını aşındırdığı için eleştirilerin hedefi oluyor.